fbpx

Πως θα επιλέξετε

το κατάλληλο Graphic Tablet

Για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς Graphic Tablet, γνωρίστε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους και αποφασίστε με βάση τις απαιτήσεις σας.

Graphic Tablet ή Graphic Tablet Monitor

Θα πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε ένα απλό graphic tablet ή ένα graphic tablet monitor, κάτι βεβαίως που εξαρτάται και από το ποσό που θέλετε να διαθέσετε. Με τα graphic tablet monitors μπορείτε να σχεδιάσετε απευθείας στην οθόνη που διαθέτουν, γεγονός που κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη.

Βεβαίως τα graphics tablet monitors είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά.

Συμβατότητα

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η συμβατότητα του graphic tablet με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου σας, καθώς και με το λογισμικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Ενεργή Επιφάνεια (επιφάνεια σχεδίασης) και Μέγεθος

Η ενεργή επιφάνεια είναι η επιφάνεια της συσκευής πάνω στην οποία γράφετε ή σχεδιάζετε, ενώ το μέγεθος είναι η συνολική διάσταση του graphic tablet. Όταν αγοράζετε ένα μεγάλο tablet, διασφαλίστε πρώτα ότι έχετε επαρκή χώρο στο γραφείο σας. Ένα πλεονέκτημα που έχουν τα μικρού μεγέθους tablets είναι ότι μπορείτε να τα μεταφέρετε εύκολα. Βεβαίως όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια σχεδίασης, τόσο πιο άνετη είναι η εμπειρία σχεδίασης, και είναι προτιμότερη για εργασίες που απαιτούν μεγάλη λεπτομέρεια.

Ανάλυση

H ανάλυση αναφέρεται στον αριθμό των pixels της οθόνης (στα graphic tablet monitors) με τη μορφή A x B, όπου A είναι ο αριθμός των pixels σε μια οριζόντια γραμμή και B είναι ο αριθμός των Pixels σε μια στήλη. Έτσι, μια ανάλυση 1024×768 σημαίνει ότι υπάρχουν συνολικά 786432 (1024 πολλαπλασιασμένα επί 768) pixels στην οθόνη. Κάθε pixel μπορεί να έχει διαφορετικό χρώμα. Όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση τόσο ακριβέστερη κα με περισσότερες λεπτομέρειες είναι η απεικόνιση.

Το LPI (γραμμές ανά ίντσα) είναι ένας διαφορετικός τρόπος αναφοράς στην ανάλυση κυρίως στα graphic tablets χωρίς οθόνη.  Ένα tablet με ανάλυση π.χ. 2540 LPI σημαίνει ότι το tablet αυτό έχει 2540 pressure sensitive γραμμές σε μία ίντσα σχεδιαστικής επιφάνειας.  Όσο μεγαλύτερο είναι το LPI τόσο με μεγαλύτερη ευκρίνεια θα μεταφερθούν τα σχέδια στον υπολογιστή.

Ευαισθησία Πίεσης

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα tablet.

Η ευαισθησία πίεσης καθορίζει το πάχος των γραμμών που σχεδιάζετε. Σκεφτείτε το όπως όταν χρησιμοποιείτε ένα μαρκαδόρο. Όσο λιγότερο πιέζετε τον μαρκαδόρο τόσο λεπτότερη είναι η γραμμή, και όσο πιο δυνατά τον πιέζετε τόσο παχύτερη είναι η γραμμή.  Όσο περισσότερα επίπεδα πίεσης έχει η γραφίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα σας να μεταβάλλετε το πάχος των γραμμών που σχεδιάζετε.

Εάν το λογισμικό σας το υποστηρίζει, με την πίεση, μπορείτε επίσης να ελέγξετε την αδιαφάνεια των γραμμών που σχεδιάζετε.

Aν θέλετε να κάνετε απλά σκίτσα, μπορεί να μη ενδιαφέρεστε πάρα πολύ για την ευαισθησία πίεσης, αλλά για εργασίες όπως εικονογράφηση και ψηφιακή ζωγραφική είναι απαραίτητη.

Στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε ένα μοντέλο με τα υψηλότερα επίπεδα ευαισθησίας πίεσης που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Αυτό θα σας δώσει την κοντινότερη αίσθηση με την εργασία με πραγματικά μολύβια ή πινέλα σε χαρτί ή καμβά.

Reports per Second

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την επιλογή ενός tablet είναι η απόκριση ανά δευτερόλεπτο (RPS ή PPS). Αυτό το χαρακτηριστικό δηλώνει πόσες φορές η συσκευή ενημερώνει τον υπολογιστή ανά δευτερόλεπτο.

Η ενημέρωση γίνεται όταν η γραφίδα (πένα) ακουμπά την ενεργή επιφάνεια του tablet. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το χαρακτηριστικό τόσο καλύτερα. Τα tablets με υψηλό RPS δημιουργούν ομαλότερες γραμμές, ενώ αυτά με χαμηλό RPS  δημιουργούν οδοντωτές γραμμές.

Συνδεσιμότητα

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί το tablet στον υπολογιστή είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε.

Τα μοντέλα με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης σας εξασφαλίζουν μια εμπειρία χωρίς καλώδια που είναι χρήσιμη αν δεν έχετε πολύ χώρο στο γραφείο σας ή αν η ελευθερία κινήσεων είναι σημαντική για εσάς, ενώ επίσης σας προσφέρουν την ευελιξία να σχεδιάζετε από οποιαδήποτε θέση είναι πιο βολική για εσάς, ακόμα και από τον καναπέ σας.

Πένα (Γραφίδα)

H πένα, γραφίδα ή stylus είναι η ψηφιακή πένα με την οποία σχεδιάζετε στο tablet. Πένες με εργονομικό σχεδιασμό για άνετο κράτημα σας προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία σχεδίασης.

Υπάρχουν τρείς κατηγορίες

  • Με μπαταρίες: Χρησιμοποιούν ΑΑΑ μπαταρίες
  • Με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
  • Xωρίς Μπαταρίες Τεχνολογίας free EMR. Tα πενάκια αυτά σας απαλλάσσουν από την φόρτιση τους και δεν σας αφήνουν ποτέ στο μέσο ενός σχεδίου.

Ευαισθησία Κλίσης (Tilt Sensitivity – Recognition)

Ορισμένα tablets υψηλών προδιαγραφών διαθέτουν δυνατότητα αναγνώρισης κλίσης ή, όπως αλλιώς λέγεται, ευαισθησία κλίσης. Η λειτουργία αυτή δίνει αποτέλεσμα παρόμοιο με τη χρήση air brush. Στην πραγματικότητα, μιμείται το σχεδιασμό με τη άκρη της μύτης ενός μολυβιού ή την πλαϊνή της επιφάνεια. Φανταστείτε ένα μολύβι. Με ένα μολύβι μπορείτε να σχεδιάσετε με την άκρη της μύτης του ή να το κρατήσετε πλάγια. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με την πένα.

Η ευαισθησία κλίσης πρέπει να αναγνωρίζεται από το σχεδιαστικό σας πρόγραμμα, και κάνει το αποτέλεσμα να φαίνεται πιο φυσικό.

Τώρα, αν αυτό σας χρειάζεται εξαρτάται από το προσωπικό σας στυλ σχεδίασης.

Προγραμματιζόμενα Πλήκτρα

 Τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα σας εξοικονομούν χρόνο καθώς σας επιτρέπουν  να εκτελέσετε μια εντολή με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου. Ανάλογα με το tablet, τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα είτε είναι ήδη εργοστασιακά προγραμματισμένα είτε μπορείτε να τα προγραμματίσετε εσείς.

Full LaminationAnti glare Οθόνη

Εάν επιλέξετε ένα graphic tablet monitor (tablet με οθόνη), δύο χαρακτηριστικά που μπορείτε να ελέγξετε είναι αν η οθόνη του είναι Anti glare και Full Laminated

Anti glare

 Το αντιθαμβωτικό γυαλί μειώνει αποτελεσματικά τις επιδράσεις στην οθόνη που προκαλούνται από τα φώτα του περιβάλλοντος, βελτιστοποιώντας τη γωνία θέασης και τη φωτεινότητα της. Καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου αντανακλάσεις στην οθόνη, τα χρώματα φαίνονται καλύτερα, ενώ επίσης δεν κουράζονται τα μάτια σας.

 

Full Lamination

 Τα tablets που διαθέτουν full laminated οθόνη σχεδόν μηδενίζουν το φαινόμενο της παράλλαξης. Παράλλαξη είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η γραμμή που εμφανίζεται στην οθόνη είναι λίγα χιλιοστά μακριά από το σημείο που η πένα αγγίζει την επιφάνεια του digitizer.

Stand

 Στα graphic tablet monitors ελέγξτε αν το μοντέλο που επιλέγετε περιλαμβάνει stand ή όχι.

 

Κόστος

Τα χρηματικά περιθώρια για αγορά ενός digitizer είναι κάτι που γνωρίζετε εσείς.  Ποιο είναι το budget σας και ποιες οι ανάγκες σας; Όσο μεγαλύτερο είναι ένα graphic tablet και όσες περισσότερες λειτουργίες έχει, τόσο μεγαλύτερη  είναι η τιμή του. Εξετάστε προσεκτικά τις απαιτήσεις σας και μη παρασυρθείτε από χαρακτηριστικά που μπορεί τελικά να μη σας χρειάζονται.

Κάντε την έρευνά σας και ρωτήστε άλλους χρήστες graphic tablets που πιθανόν γνωρίζετε. Τα ακριβότερα προϊόντα της αγοράς μπορεί να είναι καλά, αλλά όχι απαραίτητα καλύτερα από τα παρόμοια ενός άλλου κατασκευαστή. Εξετάστε τη σχέση χαρακτηριστικών-λειτουργιών/τιμή.

Huion

Η  Huion είναι από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες graphic tablets στην αγορά με βραβευμένα προϊόντα. Διαθέτει μια μεγάλη σειρά μοντέλων που καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε ερασιτέχνη και επαγγελματία με υψηλή αξιοπιστία και προσιτές τιμές.

Τα Εξελιγμένα/Αυξημένα χαρακτηριστικά των προϊόντων της, όπως το επίπεδο ευαισθησίας πίεσης, η ασύρματη σύνδεση, τα προγραμματιζόμενα πλήκτρα και η πένα χωρίς μπαταρία, την έχουν φέρει πολλές φορές μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ανάμεσα στους πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες της συγκαταλέγονται επώνυμοι επαγγελματίες, μεγάλα graphic studio, σχολεία, οργανισμοί και επιχειρήσεις.

Κατηγορίες προϊόντων: Graphic Tablets, Graphic Tablet Monitors, LED Light Pads

Με φιλοσοφία να προσφέρει στην αγορά υψηλής ποιότητας & αξιοπιστίας προϊόντα με τεχνολογία αιχμής, τα μοντέλα της έχουν από τους καλύτερους δείκτες απόδοσης-χαρακτηριστικών/τιμής, στην αγορά.